програма за похода 20-28 юли 2024г.

Група

             Програма на екскурзията в Борово и Пампорово от 20 до 28 юли 2024г.

 

    20 юли(събота): Бургас(тръгване в 7,30 часа) – Асеновград(обяд) – село Борово(настаняване) – разходка по екопътеки. В интернет са публикувани 3 екопътеки(двете са с продължителност 2 часа, а третата - 3 часа). Жената, която ги е маркирала(собственичката на къща за гости „Борѝките“) уточни, че всяка от трите се изминава за около час. 

     21 юли(неделя): Борово(тръгване в 9 часа) – Кръстова гора(с транспорта ни) – Караджов камък(преход по коларски път с леко слизане около 1,5 часа) – слизане към Хайдушки камък и Белинташ(4-5 часа). Бусовете ще заобиколят през Асеновград и ще ни чакат в подножието на Белинташ. Който не желае да извърви целия маршрут, може да дойде до Караджов камък и да се върне на обратно до Кръстова гора, с превоза да дойде до Белинташ или да остане в Борово да релаксира.

     22 юли(понеделник): Борово(тръгване в 9,30 часа) – град Чепеларе(разходка, пазаруване и обяд) – Пампорово(настаняване в хотел „Дафовска“) – връх Снежанка( с лифт или пеша), посещение на кулата на върха по желание, разходка до Орфееви скали(20 минути), преход до язовира(30-40 минути),  прибиране до хотела през хижа „Студенец“. В близост до хотела има богато зареден супермаркет, но цените са по-високи. Вечерите и закуските са на блок-маса.

Не трябва да се изнася храна от ресторанта!!! Понеже местата в ресторанта не са много, ще се изхранваме на две смени. Закуска: първа смяна от 7,30 до 8,15 часа, втора смяна от 8,15 до 9 часа. Вечеря: първа смяна от 19,30 до 20,15 часа, втора смяна от 20,15 до 21 часа. След вечеря първа смяна да изчака вечерята на втора смяна и възрастните ще се съберем заедно в ресторанта, като децата трябва да се оттеглят в лоби бара с 20 места. В лоби бара предлагат напитки, а в ресторанта, който работи до 23 часа може да си поръчваме напитки и храна. В съседния хотел „Снежанка“ има плувен басейн. По информация от интернет за външни посетители цената е 20 лв. за възрастни и 10 лв. за деца.

   На 23 и 24 юли Жечо ще прави задължителна почивка!!!

      23 юли(вторник): Пампорово(тръгване в 9 часа) – село Проглед(пеша за около 1,5 часа). Ще берем билки и горски плодове по пътя. В селото има туристически табели за посещение на обекти(предимно параклиси в околността). Групата за по-малко ходене може да отиде до избран от нея обект и да се върне по същия път до село Проглед. Връщането до Пампорово е по маркиран коларски път(за 1 час излиза на църквата в Пампорово, която е в близост до хотела). Хилми може да се придвижи с тази група и с буса да дойде до Чепеларе, за да превози елитната група, която ще премине маршрута(7-8 км) от Проглед по Янчовска река до Чепеларе.

     24 юли(сряда): Пампорово(тръгване в 9 часа за хотел „Финландия“ пеша или с буса на Хилми на 2 курса). Вървим по познатия коларски път за Рожен. След около 2 км завиваме надясно и вървим до село Левочево(обща дължина на маршрута 15 км). Ако не сме уморени от село Левочево може да отидем до главен път(на 4 км е шосето Смолян-Рожен-Пампорово, а на 6 км Смолян-Смолянски езера-Пампорово) и там да чакаме Хилми, за да ни закара до хотела. Този маршрут е за по-мазохистичната дружинка. Предлагам някои от децата с придружители и възрастни, които не са ходили на Момчиловата крепост да отидат с буса на Хилми дотам. Намира се край село Градът(на 17 км след Смолян). След посещението на крепостта да направят разходка из Смолян и Хилми да ги закара до хотела. След   това    да   се   върне  и  прибере  групата  от    Левочево. За да  се осъществи този план всеки трябва да реши кой маршрут ще избере(всяка от двете групи не трябва да надвишава 18 души). За този ден, ако няма желаещи за Момчиловата крепост може да се изберат други варианти:

      Първи вариант: от Пампорово с буса се отива до седловина Соколица преди Смолян. Оттук има 3 кратки маршрута: 1) екопътека Невястата с опознавателни табла и въжен тролей в края  й  за спускане от смелчаци над пропаст(адреналинното  удоволствие

 

 

 

струваше 8 лева преди няколко години). Екопътеката  се  изминава  за  около час в едната

посока; 2) екопътека до крепост Аетос – 20-30 минути в едната посока; 3) посещение на манастир Свети Панталеймон на сестра Христина – около 10 минути в едната посока.

     Втори вариант: Пампорово  –  Смолян –  кв. Средорек (с буса).   Преминаване    по екопътека „Каньонът на водопадите“(кръгова с времетраене около 4 часа).       

     Може  да  се  комбинира  и  сборна  група, включваща  желаещи  за  първи  и  втори вариант.        

      25 юли(четвъртък): Пампорово(тръгване в 9 часа с двата буса). По-дългата програма е: – Смолян – село Давидково – връх Момчил юнак(с единия или с двата буса според желаещите). По стълбите за 15-20 минути изкачваме върха, на който се намира паметник на Момчил войвода и капището на Ени хан Бааба, покорителят на Родопа планина. Слизаме на обратно до хижа Свобода. Маршрут: хижа Свобода – хижа Преспа(2 часа), по средата на трасето може за около 30 минути да изкачим обзорния връх Преспа(2001 м) и да слезем по същия път; хижа Преспа – местност Хайдушките поляни(1 час). По-късата програма: с един от двата буса се отива по асфалтов път до Хайдушките поляни. Има хижа, хотели, езеро. След като двете групи се съберем на Хайдушките поляни слизаме до село Кутела(6 км), където ще ни чакат бусовете.

     26 юли(петък): Пампорово(тръгване в 9 часа с двата буса) за село Могилица. Изкачване до „Върхът“(връх с панорамна площадка, подобна на „Орлово око“ над село Ягодина) пеша или с джип. Изкачването пеша е около 3 часа и слизането 2,5 часа. Таксата за джипа е 20 лв. на човек. Собственикът на „Бащината къща“ в село Могилица ще осигури джипове и водач за пешеходната група. Предлага и двете групи да се отбием до пещера Типицето, която е с вход и с предварителна заявка. Отнася се само за групата с джиповете: пакет от 70 лв. за разходката с джип, входна такса за пещерата и барбекю в гората на слизане. Ако не се приеме офертата му за барбекю ще се обядва в село Могилица в неговото заведение или на друго място по избор. Който не желае да се изкачва на Върхът може да посети пещера Ухловица и Агушевите конаци.

     27 юли(събота): Пампорово(тръгване в 9 часа пеша) – село Стойките(2 часа пеша), обяд в ресторанта. Тук идват бусовете и закарват по-малко ходещите в Широка лъка. Останалите правим преход до махала Гращица(30 минути), параклис Света Елена(1 час) и село Широка лъка(2 часа).

     28 юли(неделя): Пампорово(тръгване в 9 часа с двата буса) за село Орехово. Преход от 1 час и 30 минути край водопад Скакалото до водопад Костен камък. След завръщане в село Орехово трябва да се ориентираме за обяд. Някой да поеме инициативата: преди няколко години Огнян ни заведе в битово заведение край село Малево; четох отлични отзиви и за хотел-ресторант „Магията на Родопите“ в село Бачково. Отпътуване за Бургас.

 

Цена: 620-630 лв. на човек. Включва: 8 нощувки със закуски и вечери; транспортни разходи; разходи за превозвачите.

        Скоро ще ви изпратя разпределението по стаи и менюто за село Борово и Пампорово. Който желае да премине от месно на вегетарианско меню или обратно да ми пише на имейла или да ми се обади на джиесема. Туристите, които ще нощуват в хотел „Варненци“ и в „Къщата с параклиса“ в село Борово да ме уведомят за двете вечери дали искат някой от посочените десерти(вечерята в село Борово е само от едно ястие). Торта Варненци – 5лв.; станимашка баклава – 5 лв.; кадаиф – 4,30лв.

        Също така ме уведомете предварително на 24 юли и на 25 юли кой маршрут си избирате(кратък или дълъг), на 26 юли който ще ходи на „Върхът“ над село Могилица с джип и кой пеша, пътуващите с джип желаят ли барбекю?